De verschillende soorten bestrating voor je tuin

Steeds meer mensen voegen groen toe aan hun tuin. Toch blijft ook tuinbestrating onverminderd populair. Het bestraten van je tuin is niet alleen heel praktisch, maar zorgt ook voor een optische verfraaiing. Zeker als je kiest voor bijzondere stenen of tegels van mooie materialen. De keuze is hierbij enorm groot en divers.

Wil je je tuin opnieuw bestraten? Dan kun je je zowel in fysieke winkels als online oriënteren op de beste keuze voor jouw buitenruimte. Zo kun je kiezen uit tegels, klinkers en andere bestratingsvormen in klein, middelgroot en extra groot formaat. Uiteraard zijn ze verkrijgbaar in diverse uitvoeringen en kleurstellingen. Hiermee creëer je altijd de perfecte uitstraling.

Keuze uit diverse materialen

Van oudsher kiezen veel mensen voor het bestraten met gebakken klinkers. Deze klinkers worden gemaakt van klei en zijn meestal bruin, rood, geel of grijs van kleur. Ga je voor een stoere uitstraling en gemak bij het leggen? Dan kun je ook kiezen voor betonnen platen. Ze zijn ontzettend stabiel en heel onderhoudsvriendelijk. Verder zijn ze verkrijgbaar in diverse kleurstellingen. Zoek je bestrating die goed bestand is tegen onder meer krassen, mosvorming en groene aanslag? Dan zijn keramische tegels een goede keuze. Ga je voor stijl en klasse in combinatie met een natuurlijke uitstraling? Breng dan prachtige bestrating van natuursteen aan in je tuin.

Tuinbestrating in verschillende vormen

Klinkers en waaltjes zijn meestal rechthoekig. Is dit niet echt waar je naar op zoek bent? Dan kun je ook kiezen voor stenen in een vierkante uitvoering. Deze zijn er zowel in een moderne als een nostalgische uitvoering. Ook bij tegels heb je de keuze uit verschillende vormen. Een veel voorkomende uitvoering is de vierkante tegel, maar ook kun je kiezen voor rechthoekige tegels in diverse formaten. Natuurlijk kun je de klinkers, waaltjes of tegels van je voorkeur in veel gevallen ook op maat laten snijden.

Verkrijgbaar in vele afmetingen

Ga je je tuin bestraten met bakstenen? Dan is het handig om te weten dat ze in drie standaardformaten gemaakt worden. Een hele gangbare uitvoering is het waalformaat van 210 bij 50 millimeter. Daarnaast kun je ook kiezen voor het dikformaat (210 bij 70 millimeter) en het keiformaat (200 bij 100 millimeter). Stoeptegels hebben een standaardformaat van 300 bij 300 millimeter en zijn tevens verkrijgbaar in het formaat 300 bij 150 millimeter. Zo kun je ze handig in een halfsteens patroon leggen. Ga je betegelen met tuintegels? Dan kun je onder meer kiezen uit de formaten 600 bij 600 millimeter, 750 bij 750 millimeter en 800 bij 800 millimeter.

In allerlei fraaie verbanden te leggen

Heb je eenmaal de passende soort bestrating gevonden voor in jouw tuin? Dan moet je ook nog bepalen in welk patroon je deze gaat leggen. De zogeheten legverbanden zijn er in allerlei prachtige uitvoeringen. Denk bijvoorbeeld aan het visgraatverband of keperverband, waarbij de klinkers of waaltjes heel stabiel en haaks tegen elkaar worden gelegd. Ook kun je kiezen voor het halfsteensverband of een eenvoudig blokverband. Wil je een bijzonder patroon in je tuin creëren? Dan is het molenwiekverband of een diagonaal verband een ideale optie.

Ook relevant