Hoeveel meer hypotheek als ouders garant staan?

De huizenmarkt zit op zijn gat. Jonge starters kunnen amper een woning kopen, want de huizenprijzen zijn enorm duur. De prijzen gieren de pan uit! Huizen worden tijdens biedingen met grote bedragen overboden waardoor het onmogelijk is een woning goedkoop te krijgen. Veel jonge starters kiezen ervoor om hun ouders garant te laten staan voor een hypotheek. Dit kan natuurlijk alleen wanneer jouw ouders dit ook kunnen betalen. Hoeveel meer hypotheek kun je krijgen wanneer je ouders mee willen betalen aan de hypotheek? Dat is niet altijd duidelijk. Dit zijn wel eventuele mogelijkheden.

Als eerste.

Niet elke verkoper of makelaar van een huis laat ouders meebetalen aan het huis. Hier kun je dus niet altijd vanuit gaan. Houdt hier rekening mee! Het is belangrijk dat je eerst zelf je hypotheek berekend voordat je bekijkt of jouw ouders garant moeten staan. Het beste en prettigste is natuurlijk dat je zelf alles kunt betalen, want schulden hebben bij een ander is nooit prettig.

Woning in jouw prijsklasse – droomhuis?

Nadat je jouw eigen hypotheek hebt berekend, kun je kijken naar de huizen die je zou willen kopen en in welke prijsklasse dit zit. Wees realistisch! Kijk niet naar huizen van 800.000 euro als je maar een hypotheek kunt krijgen van 200.000 euro. Wettelijk is vastgesteld dat de hoogte van de hypotheek ook niet hoger mag zijn dan de waarde van het huis. Dit mag alleen wanneer je energiebesparende maatregelen wil nemen voor een huis.

Bekijk waar je eventueel kunt inleveren in prijzen. Kun je een woning net betalen met jouw hypotheek, maar moet er nog veel aan geklust worden? Overweeg of je dit wil. Wil je in de stad of kies je toch liever voor wat meer ruimte buiten de stad? Ook in dorpen zijn hele mooie woningen te vinden! Als je net begint op de woningmarkt, kun je misschien niet direct al jouw droomhuis kopen.

Zorgen je (groot) ouders voor een droomhuis

Jouw ouders of zelfs grootouders kunnen wel garant staan voor je hypotheek waardoor je eventueel een ruimere hypotheek kunt krijgen. Dit betekent dat je dus wel een huis kunt kopen die buiten de waarde van jouw hypotheek ligt. Banken hebben leningen opgesteld voor ouders die hun kinderen financieel willen helpen met het vinden van hun droomhuis. Zo kun je bij Rabobank een rekening afsluiten dat je ouders tekenen voor het bedrag dat het kind niet kan betalen. Hierdoor zijn ouders ook aansprakelijk. Met deze generatiehypotheek wordt er verwacht dat het inkomen van het kind in de toekomst zal gaan stijgen zodat hij of zij de lening volledig zelf kan betalen.

Belastingvrijstelling voor ouders bij een gift

Misschien heb je een huis gevonden die je met je eigen hypotheek net aan wel kunt betalen, maar moet er wel nog aan geklust worden. Volgens de website van de belastingdienst is het mogelijk dat je belastingvrij geld kunt schenken aan iemand die dit geld gebruikt voor een koopwoning of voor de verbouwing. Met een bedrag van maximaal €105.302 betaal je geen schenkbelasting. Hierdoor kun je het bedrag eigenlijk zien als een lening, maar dan zonder rente.

Voorwaarden belastingvrij geld schenken

Er zijn hiervoor wel enkele voorwaarden. Ten eerste moet de ontvanger van het geld tussen de achttien en veertig jaar oud zijn. Het geld moet ten tweede gebruikt worden om een eigen woning te kopen of te verbouwen. Ten derde kan het geld gebruikt worden om een hypotheek of restschuld van de woning af te lossen. Ten vierde kun je het geld gebruiken om erfpacht-, opstal- of beklemming rechten van uw eigen woning af te kopen. Ten vijfde moet het geld binnen twee jaar worden gebruikt. Ten zesde moet je schriftelijk kunnen bewijzen dat de schenking is betaald en gebruikt voor een eigen woning. Als laatste moet de ontvanger of de partner van de ontvanger niet eerder een ‘verhoogde vrijstelling’ gebruikt voor een schenking van de schenker.

De eenmalige verhoogde vrijstelling voor koopwoningen geldt namelijk per schenker. Dat betekent dat je meerdere belastingvrije schenkingen kunt ontvangen zolang het totaal van elke schenking van een schenker niet hoger is dan €105.302. Voor meer informatie hierover moet je de website van de belastingdienst raadplegen.

Familiehypotheek: voordeel voor kind en ouder!

Kunnen je ouders niet zomaar geld schenken, maar willen ze je wel helpen met betalen van het huid? Met een familiehypotheek leent het kind een deel van het aankoopbedrag van de ouder in plaats van de bank. Samen spreken ouder en kind dan een rente af en welke regels ze aan de ‘hypotheek’ willen geven. Dit systeem heeft voordelen. Je kunt meer lenen tegen een lagere rente. Ouders betalen ook minder belasting doordat ze hun geld investeren in de hypotheek van de kinderen. Eventueel krijgen de ouders een rente en verdienen ze er eigenlijk alleen maar meer op.

Wat is voor jou het beste?

Hoeveel meer hypotheek je kunt betalen en hoeveel je ouders mee kunnen betalen hangt af van het vermogen dat jullie samen hebben. Je kunt misschien wel een iets luxer huis krijgen als je ouders mee kunnen betalen dus dat is alleen maar fijn! Kijk en vraag om je heen naar de mogelijkheden. Misschien ken je wel een financieel adviseur die jullie hiermee kan helpen? Je kunt hier altijd iemand voor inhuren. Je eigen bank kan je ook altijd adviseren en vertellen wat wijsheid is.

Ook relevant