interior design of home
Photo by Vecislavas Popa on Pexels.com

5 Slimme Tips voor Minder Vocht in Huis

Luchtvochtigheid binnenshuis kan leiden tot allerlei problemen, van schimmel en vochtplekken tot ongemakkelijke luchtjes. Gelukkig is het eenvoudiger dan je denkt om de luchtvochtigheid onder controle te houden. Hier zijn vijf slimme tips om minder vocht in je huis te krijgen.

1. Ventileren

Een van de meest efficiënte manieren om de luchtvochtigheid in huis te reguleren, is door voldoende te ventileren. Houd bijvoorbeeld de ramen en deuren open tijdens het douchen of koken en zorg dat er altijd frisse lucht binnenkomt. Als je het koud hebt, zet dan een raam open om koude lucht aan te laten wisselen met de warme, vochtige binnenlucht.

2. Investeren in een luchtontvochtiger

Als je geen effect ziet van het alleen ventileren, overweeg dan om een luchtontvochtiger aan te schaffen. Dit apparaat verwijdert overtollig vocht uit de lucht en zorgt voor een aangenamere en gezonder binnenklimaat.

3. Wees voorzichtig met planten

Hoewel planten de lucht in huis kunnen verfrissen, kunnen ze ook bijdragen aan hoge luchtvochtigheid. Probeer je huis niet te overplanten en zorg ervoor dat je planten niet te veel water krijgen.

4. Gebruik een badmat

Als je geen badmat gebruikt, dan is het hoog tijd om dit te veranderen. Een badmat absorbeert het overtollige vocht en zorgt ervoor dat je vloer droog blijft. Bovendien zorgt het ervoor dat je minder snel uitglijdt wanneer je uit de douche stapt!

5 Maak zelf een vochtvreter

Of je nu een vochtprobleem in de kelder, de badkamer of gewoon een vochtige kamer hebt, een vochtvreter is dé oplossing. Maar waarom zou je een dure vochtvreter kopen als je er ook één kunt maken met materialen die je al in huis hebt? Hieronder wordt stap voor stap uitgelegd hoe je zelf een vochtvreter maakt.

Wat heb je nodig?

 • Schone blikjes
 • Natuurlijke zouten (bijvoorbeeld: zout, baking soda of zuiveringszout)
 • Een mes
 • Een schaal
 • Optioneel: essentiële oliën (voor geur)

Hoe maak je een vochtvreter?

 1. Maak het blikje schoon en droog.
 2. Vul het blikje ongeveer tot de helft met natuurlijke zouten.
 3. Voeg, als je wilt, een paar druppels essentiële oliën toe voor geur.
 4. Vul het blikje verder met de natuurlijke zouten.
 5. Maak het blikje dicht met het mes.
 6. Zet het blikje in de schaal en plaats deze in de vochtige ruimte.

Waarom werkt het?

Natuurlijke zouten trekken vocht aan en binden het. Hierdoor wordt het vocht uit de lucht opgenomen door de vochtvreter. Het resultaat? Een minder vochtige en frissere ruimte.

Met deze 5 tips ben je snel af van teveel vocht in je huis.

Ook relevant