Aandelensplitsing: Wat zijn de voordelen hiervan voor bedrijven?  

In deze huidige lastige tijd van inflatie, met een corona crisis net achter de rug wil iedereen zekerheid hebben over zijn of haar vermogen. Sommige mensen zitten hun geld daarom vast op een spaarrekening, maar er zijn ook een aantal mensen die de mogelijkheid zijn om extra vermogen te creëren door te gaan beleggen. Veel mensen hebben wel eens nagedacht over aandelen en beleggen, en een ieder van deze mensen heeft wel eens bij zichzelf gedacht, kan ik dit ook? In principe kan iedereen beleggen, het is namelijk al mogelijk om in te stappen vanaf een klein bedrag. Een mogelijkheid is bijvoorbeeld om te beleggen in gesplitste aandelen (stock split).

Wat is een stock split (aandelensplitsing)?

De term “aandelensplitsing” zegt eigenlijk al genoeg op zichzelf. Een bedrijf splitst hierbij elk individueel aandeel in kleinere stukken tegen een bepaalde splitsingsverhouding, maar de waarde van alle aandelen samen blijft gelijk. Stel dat een bedrijf bijvoorbeeld een twee-voor-één aandelensplitsing aankondigt, dan wordt het aandelenaantal verdubbeld en gaat de aandelenprijs door de helft. Dit maakt het voor de belegger dus laagdrempeliger en goedkoper om in te stappen. Maar wat heeft het bedrijf dat zijn aandelen splitst er voor voordeel bij?

Waarom splitsen bedrijven hun aandelen?

Door hun aandelen te splitsen proberen bedrijven hun aandelen aantrekkelijker te maken voor kleine beleggers en de verhandelbaarheid te vergroten. Particuliere of beginnende beleggers kopen over het algemeen liever honderd aandelen van tien euro dan tien aandelen van honderd euro. Zij zullen dan eerder het geld dat nu op hun spaarrekening staat uitgeven. Een lagere koers maakt een aandeel bereikbaar voor een grotere groep beleggers en dat levert meer liquiditeit in het aandeel op.

Om het kort te zeggen, zijn er dus een aantal voordelen verbonden voor bedrijven aan het splitsen van hun aandelen.  Het eerste voordeel is, zoals eerder genoemd, dat het splitsen van aandelen meer beschikbaarheid voor kleinere beleggers brengt. Kleinere beleggers hebben vaak minder te besteden dan grote beleggers en zullen bijvoorbeeld niet zo snel een Tesla aandeel van meer dan duizend euro kopen. Doordat ook kleine beleggers kunnen investeren zorgt dit ook voor meer spreiding onder beleggers, wat leidt tot meer verhandelbaarheid. Daarnaast kan een stock split ook voor veel publiciteit zorgen, wat ook veel waard is. Daarmee bouwt een bedrijf immers naamsbekendheid mee op.

Hoe vaak kan een bedrijf zijn aandelen splitsen?

In theorie kan een bedrijf oneindig vaak zijn aandelen splitsen. Bedrijven kunnen hun aandelen zo vaak als ze willen splitsen. Om maar even een voorbeeld te noemen, tussen 1987 en 2003 splitste tech-gigant Microsoft zijn aandelen maar liefst negen keer. Aangezien er echter wel sprake is van papierwerk en bureaucratie, zullen bedrijven waarschijnlijk alleen hun aandelen splitsen wanneer zij het gevoel hebben dat het een goede en tijdige beslissing is voor hun bedrijf.

Heeft een stock split ook invloed op de huidige beleggers van een bedrijf?

Uiteindelijk heeft een aandelensplitsing geen grote impact op de huidige investeerders en beleggers van een bedrijf. Na een aandelensplitsing ontvangen de huidige beleggers namelijk eenvoudigweg meer aandelen met een lagere nominale waarde per aandeel. Zo zal bij een 2-voor-1-splitsing het aantal uitstaande aandelen verdubbelen, terwijl de nominale waarde van het aandeel tegelijkertijd wordt gedeeld door twee. Een stock split heeft vooral impact op het aantrekken van nieuwe beleggers, en weinig tot geen invloed op huidige beleggers.

Om dit artikel even kort samen te vatten, bij een stock split splitst een bedrijf elk individueel aandeel in kleinere stukken tegen een bepaalde splitsingsverhouding, maar de waarde van alle aandelen samen blijft gelijk. Hierdoor heeft een aandelen splitsing weinig tot geen invloed op huidige beleggers van het bedrijf, maar trekt het wel nieuwe beleggers aan. Een bedrijf kan zijn aandelen in principe oneindig splitsen, maar zal dit waarschijnlijk niet vaak doen omdat er sprake is van een hoop papieren rompslomp en bureaucratie. De grootste voordelen van aandelensplitsing voor bedrijven zijn: beschikbaarheid van de aandelen voor kleinere beleggers, wat zorgt voor meer spreiding onder beleggers, wat leidt tot meer verhandelbaarheid. Daarnaast kan een stock split ook voor publiciteit zorgen.

Ook relevant