Bed & Breakfast of slaapaccommodaties maken? Dit moet je weten voor je begint 

Ben je van plan om slaapaccommodaties of een bed & breakfast te realiseren? In deze blog vertellen wij wat er nodig is om te beginnen.  

Er is steeds meer behoefte aan persoonlijkere slaaplocaties. Waar vroeger mensen veel op vakantie gingen naar bijvoorbeeld een resort of reisden via hotels is een bed en breakfast helemaal van deze tijd. Misschien heb jij wel kamers leeg staan die je wil inzetten als slaaplocaties. Maar wat moet je nu weten voordat je van start gaat. Wat mag wel en wat mag niet wanneer jij een eigen bed & breakfast begint? 

Vergunningen, milieuregels en brandveiligheid 

Een bed & breakfast kan je overal in realiseren. Zo heb je mensen die gewoon kamers in huis hebben, maar ook een vakantiehuis verhuren is heel gebruikelijk. Voordat je begint neem je eerst contact op met de gemeente. Zij weten meer over de bestemmingsplannen en wat er wel en niet mag. Hierna moet je een vergunning aanvragen en moet je denken aan dingen zoals milieuregels en brandveiligheid. Klik op de link om te zien waar je allemaal voor in aanmerking moet komen. 

Slaapaccommodaties als onderneming

Of jij nu kiest voor grote groepsaccommodaties in Nederland of je gaat voor één kamer in je eigen woning. Het verhuren kan best een onderneming zijn. Je moet het eigenlijk als parttimejob zien. Je zal je accommodaties dan ook in moeten schrijven bij de KVK. Het is een leuke bijverdienste, maar vergeet niet dat het je ook veel tijd gaat kosten. 

Marketing voor jouw B&B 

Je slaapaccommodaties zijn er helemaal klaar voor, maar nu is het tijd om gasten aan je te binden. Wat kan je doen om meer ondernemers jouw kant op te krijgen? Veel kiezen ervoor om bij verschillende bookingsites ingeschreven te staan. Daarnaast kan je ook een eigen website starten, dit scheelt je boekingskosten en levert je meer op. Social media spelen ook een grote rol wanneer jij bekendheid voor je B&B wil genereren. Maak een Facebookpagina aan en plaats regelmatig nieuwe foto’s van jouw slaaplocatie. 

Werk samen met de regio 

Veel eigenaren van slaaplocaties denken dat ze er alleen voor staan. Maar wanneer jij een fijne en unieke accommodatie hebt wil de regio je maar al te graag helpen met adverteren. Dit betekent via een plaatselijk VVV-kantoor of misschien in een regionale krant. Door leuke uitjes te organiseren in samenwerking met partijen in de regio kan je zeker weten nog meer klandizie krijgen. 

Zorgen om andere B&B in de buurt 

Zijn er andere bed & breakfast dichtbij of maak jij je zorgen om de slaaplocatie van de buurman? Geen zorgen. In Nederland zien we een toename van maar liefst 55% aan slaaplocaties in de laatste 5 jaar. De meeste van deze slaaplocaties zitten praktisch altijd vol. Zorg jij ervoor dat je uniek bent en dat je leuke dingen organiseert dan zullen de gasten zeker weten komen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je altijd aanwezig bent wanneer je gasten aankomen. Ook een lekker ontbijt bij het verblijf kan voor blije gezichten zorgen. Maak van jouw Bed & Breakfast een plek waar mensen graag terug willen komen. 

Bekijk ook eens het programma Bed & breakfast van MAX. Hier worden veel tips gegeven over hoe jij het beste een Bed & Breakfast kan runnen. 

Ook relevant