Soja Badje: welke soda is het beste bij het weken van een ontsteking

Soja Badje: welke soda is het beste bij het weken van een ontsteking

Wie kent het niet? Van die pijnlijke, rode plekken naast onze nagels van onze tenen of vingers. Of rode en jeukende plekken tussen onze tenen. Als iets ontstoken is dan doet dat vaak zeer. Het geeft een kloppend, jeukend en vurig gevoel. Iets waar je snel weer vanaf wilt komen.

Hoe kun je dat doen? Één van de snelste manieren is om een ontsteking te laten weken in een badje van soda. Hoe dat werkt, welke soda je gebruikt en hoe je dat het beste aanpakt? Dat lees je in deze blog!

Belangrijke informatie over een soda bad:

Welke soda gebruiken?

Je kunt het beste bakingsoda gebruiken. Gebruik geen schoonmaaksoda.

Wat te doen bij ontsteking?

Gebruik warm water (het beste eerst koken) en voeg daar wat soda aan toe.

Hoe vaak kun je een soda badje uitvoeren?

Neem max. 2 keer per dag een soda bad en doe dit ongeveer 10 minuten.

 

Allereerst is het goed om te weten dat er meerdere soorten soda zijn. Er is bijvoorbeeld schoonmaaksoda. Maar ook baking soda, wat weer iets anders is dan zuiveringszout. Dat laatste wordt ook wel naHC03 genoemd of natriumwaterstofcarbonaat. Dit is de chemische naam van baking soda. Je kan dit soort soda gebruiken om bijvoorbeeld je brood of cake mee te laten rijzen. En het is dan dus ook eetbaar. Maar vergelijk natriumwaterstofcarbonaatmaar eens met natriumcarbonaat. Dit tweede is schoonmaaksoda, ook wel na2c03 genoemd. Dit is schoonmaaksoda en deze vorm van soda kun je niet tot je nemen. 

Wat voor soort soda moet ik gebruiken?

Goed om te weten: je kunt met alle soorten soda schoonmaken. Maar we raden je niet aan om alle soda te gebruiken als remedie tegen een ontstoken teennagel of andere ontstekingen. Want gewone soda kan ontzettend irriterend zijn voor je huid. Het kan vervelende rode plekken en irritatie veroorzaken. Deze bijtende en agressieve stof wil je niet op je huid. Iets wat je natuurlijk juist wilt gaan genezen. Je wilt het niet erger maken. Daarom is het slim om de meest natuurlijke versie van soda te gebruiken. Dat is dus het zuiveringszout. 

Maar wie in de winkel kijkt naar zuiveringszout, komt nog veel meer namen tegen. De volgende namen betekent allemaal hetzelfde:

  1. NaHC03 
  2. Baking soda
  3. Baksoda
  4. Dubbelkoolzure soda
  5. Natriumwaterstofcarbonaat
  6. Zuiveringszout 

Deze lijst kun je dus wél gebruiken wanneer je jouw ontstekingen wilt laten oplossen. Laat schoonmaaksoda links liggen. 

Wat kan ik doen om mijn ontsteking te verhelpen? 

We zeiden het net al even, maar je kan een ontstoken vinger of teennagel verhelpen door het nemen van een sodabadje. Een sodabadje is niet meer dan een badje met warm water en soda. Hier stop je jouw vinger of voet in en je wacht een tijdje. Door dit regelmatig te doen wordt de ontsteking schoongemaakt en kan het sneller genezen.

Je hoeft voor een ontstoken vinger of teen dus niet direct naar de huisarts te gaan. De kans is zelfs groot dat de huisarts je ook een sodabadje zou aanraden.

Er zijn dan ook niet direct medicijnen te krijgen die je hiermee helpen. Pas als jouw ontsteking, ondanks het sodabadje, maar niet geneest moet je terug naar de huisarts. Let hierbij op de volgende punten:

  • Zit er pus onder de huid en staat de huid helemaal strak? Ga dan naar de dokter.
  • Heb je een week lang sodabadjes gedaan en is er nog geen verbetering? Bel dan ook even de huisarts.
  • Heb je diabetes? Sla dan de sodabadjes over en ga direct naar de huisarts. Als diabetes-patiënt heb je meer kans op infectiegevaar. 

Hoe maak ik een sodabadje?

Een sodabadje is, zoals we net al zeiden, heel erg makkelijk. We zullen even de stappen met je doornemen:

  • Kook eerst een liter water 
  • Doe het gekookte water in een grote bak of pan 
  • Een eetlepel soda op een liter water is voldoende voor als je een ontsteken teen of vinger hebt. 
  • Laat de soda volledig oplossen door het warme water
  • Laat het water nu afkoelen tot het moment dat je zonder pijn een lichaamsdeel in het water kunt laten zakken.

Hoe vaak je dit nu moet doen is afhankelijk van de grote van de ontsteking. Maar over het algemeen kun je in eerste instantie ervoor kiezen om tweemaal per dag 10 minuten even te laten weken. Je zult snel merken dat het ongemak van de ontsteking snel weg is.

En wist je dat je ook ditzelfde ritueel kunt doen met Biotex. Dit is een wasmiddel en het werkt evengoed. 

Hoe kun je een ontsteking voorkomen? 

Omdat voorkomen nog steeds beter is dan genezen, is het prettig om te weten wat je kunt doen om ontstekingen aan je tenen of vingers te voorkomen. Veel ontstekingen ontstaan doordat er een wondje aan de huid is ontstaan. Hier zijn dan bacteriën bij gekomen die een eigen leven gaan lijden. Geen pretje. 

  • Zorg ervoor dat je nagels goed zijn geknipt. Let hierbij op dat je nagels niet te lang worden, want hieronder kunnen bacteriën zich ophopen. Maar knip je nagels ook zeker niet te kort. Want dan is de kans op ingroei erg groot. Een ingegroeide nagel is vaak de oorzaak van een ontsteking. 
  • Bijt of trek geen velletjes van je vingers of tenen af. Hierdoor ontstaat er ook weer een wondje, waardoor de kans groot is dat er ontstekingen ontstaan bij deze wondjes. Nagelbijters zullen regelmatig last hebben van wondjes. 
  • Was regelmatig je handen. Hygiëne is belangrijk. Op onze handen en voeten zitten nu eenmaal veel bacteriën. En daarom is het raadzaam om regelmatig je handen schoon te maken, waardoor eventuele wondjes niet kunnen gaan ontsteken. 
  • Heb je een flink eind gewandeld en heb je blaren? Steek dan je voeten ook lekker in een sodabadje. Hierdoor bescherm je niet alleen je blaren voor eventuele ontstekingen, je maakt ze er ook goed schoon mee. 
Ook relevant