Als je gaat werken met kleuren, bijvoorbeeld als je wilt gaan verven, kom je soms de meest bijzondere kleuren tegen, zoals petrol of aqua. Deze kleuren kun je natuurlijk gewoon bij de hobbywinkel kopen. Maar wist je dat je dit ook heel makkelijk zelf kunt mengen?
Samenvattend:
Primaire kleuren |
Primaire kleuren zijn de kleuren rood, geel en blauw. |
Secundaire kleuren
|
Als je twee primaire kleuren met elkaar mengt ontstaat er een secundaire kleur. Zoals; oranje, groen en paars. |
Tertiaire kleuren
|
Een tertiaire kleur ontstaat door drie kleuren met elkaar te mengen. Zoals bruin, olijfgroen en donkerpaars. |
Complementaire kleuren |
Dit zijn de kleuren die recht tegenover elkaar liggen en het meest contrasterend zijn. Bijvoorbeeld groen en rood, geel en paars of oranje en blauw. |
Primaire kleuren
Wanneer je alle primaire kleuren in je bezit hebt, zou je eigenlijk alle tinten kunnen verkrijgen door op de juiste wijze kleuren te mengen. Maar wat zijn deze primaire kleuren dan?
Primaire kleuren zijn in de schilderkunst de kleuren rood, geel en blauw. Deze drie kleuren zijn de basis van de kleurencirkel. Het zijn zuivere kleuren, welke niet kunnen ontstaan door menging. Met deze drie kleuren zou je in staat moeten zijn elke kleur te mengen.
Zo zou je bijvoorbeeld met rood en geel, oranje kunnen mengen en met blauw en geel, groen. Als je twee primaire kleuren mengt, heet dat secundaire kleuren. Als je drie primaire kleuren mengt, worden het tertiaire kleuren genoemd.
Secundaire kleuren
Als je twee primaire kleuren met elkaar gaat mengen zal er een secundaire kleur ontstaan. Denk hierbij aan de volgende kleuren: oranje, groen en paars. Als je rood en geel mengt krijg je namelijk oranje, meng je geel en blauw dan krijg je groen en rood en blauw wordt samen paars. Daarnaast vormen de primaire en secundaire kleuren samen de kleuren van de regenboog. Ook deze secundaire kleuren zijn in de kleurencirkel te zien.
Tertiaire kleuren
Een tertiaire kleur ontstaat door drie kleuren met elkaar te mengen. Je kunt bijvoorbeeld een primaire kleur met een secundaire kleur, drie primaire kleuren of twee secundaire kleuren met elkaar mengen.
Zo kun je bijvoorbeeld de kleur bruin krijgen door rood en groen met elkaar te mengen. Echter kun je ook bruin krijgen met de secundaire kleuren oranje en paars of de primaire kleuren rood, geel en blauw. Tijdens het acrylverf mengen heb je dus vaak verschillende mogelijkheden voor een bepaalde kleur.
Complementaire kleuren
Ook de complementaire kleuren zijn terug te vinden op de kleurencirkel. Dit zijn namelijk de kleuren die recht tegenover elkaar liggen en het meest contrasterend zijn. Bijvoorbeeld groen en rood, geel en paars of oranje en blauw.
Als je deze kleuren naast elkaar gebruikt zullen ze elkaar versterken. In de schilderkunst zie je dit dan ook vaak gebeuren. Vooral de Nederlandse schilder Vincent van Gogh was heel goed met kleuren. Omdat ons brein de complementaire kleurencombinaties niet goed kan verwerken, lijken de kleuren bijna te bewegen.
Afdrukken
De primaire kleuren wijken in het drukwerk iets af van de schilderkunst. Bij het afdrukken zijn de primaire kleuren namelijk magenta (een soort roze), geel en cyaan (een soort groen-blauw). Dit is omdat je met de kleuren rood, geel en blauw niet altijd zuivere secundaire of tertiaire kleuren krijgt, iets waar je met magenta, geel en cyaan geen last van hebt. Bij het schilderen zijn de verschillen hiertussen heel klein en maakt het niet zo veel uit.
Als je kleuren gaat mengen is het handig om naast de drie primaire kleuren ook zwart en wit te hebben.
Kleur mengen: petrol
Om petrol-blauw te verkrijgen meng je blauw met een vleugje grijs en hier doe je dan weer een vleugje groen bij. Zo ontstaat de blauw-groen petrolkleur.
Kleur mengen bruin
Door rood, geel en blauw goed door elkaar te mengen krijg je een mooie kleur aards bruin. Lichtbruin kun je verkrijgen door voorzichtig wat wit aan dit bruin toe te voegen Er kan wat geel of rood worden toegevoegd om een wat warmere tint bruin te krijgen, zoals dat van een bakstenen muur of bepaalde houttinten. Wil je een wat koelere bruin? Voeg dan wat blauw toe.
Kleur mengen: zandkleur
Als je zelf zandkleur wilt mengen, kan dat met bruin en wit. Heb je geen bruin, gebruik dan: beetje rood, beetje groen, geel en wit. Heb je ook geen groen, gebruik dan: klein beetje blauw, beetje rood, iets meer geel en wit.
Kleur mengen: zwart
Zwart kun je natuurlijk ook gewoon in de winkel kopen, maar het is toch leuk om te weten dat je deze kleur makkelijk zelf kunt maken. Een mengsel van Ultramarijn-blauw met bruin. Veel mensen denken dat zwart één kleur is, maar dat is niet het geval. Er bestaan namelijk heel veel verschillende soorten zwart. Zo heb je oxidezwart, lampenzwart, zwart dekkend, zwart metallic, schoolbord zwart, ivory black, roetzwart en marsblack.
Kleuren mengen: Aquamarijn of Turquoise
Turquoise of aquamarijn (is dezelfde kleur) zit tussen groen en blauw in. Deze bijzondere kleur is verkrijgbaar in een groot aantal intense tinten, bijvoorbeeld zacht of juist heel fel. Om turquoise of aquamarijn te krijgen moet je groen met blauw moeten mengen.
Subtiel turquoise: Meng door het mengsel blauw (verhouding 2) met groen (verhouding 1) een klein beetje wit of grijs.
Helder turquoise: Meng blauw, groen en citroengeel. De helderheid krijg je door wat meer geel toe te voegen. Verhouding geel (1) op blauw (5).
Kleur mengen: paars
Paars krijg je door blauw met rood te mengen. Scharlakenrood en ultramarijn blauw, zijn de meeste “zuivere” vormen van rood en blauw. Zodra je er groen/geel bij toevoegt, krijg je al snel bruin-achtige tinten. Paars kun je lichter maken door wit toe te voegen, dan krijg je lila tinten.
Kleur mengen: roze
Gewoon roze krijg je door rood en wit te mengen. De schilder Picasso gebruikte hele bijzondere tinten roze. Hij mengde er een klein beetje geel, of wat blauw of groen of grijs doorheen. Je kunt dit op gevoel doen en er een beetje mee experimenteren.
Kleur mengen: groen
Groen krijg je door blauw (cyaan) met geel (primair-geel of citroen-geel) te mengen. Wil je een mooie donkergroene tint ga dan mengen met een klein beetje zwarte verf. Pas op dat je niet te veel zwart toevoegt, een paar drupjes zijn voldoende. Om een wat lichtere groensoort te krijgen, kun je wat wit toevoegen.
Ook interessant:
- Soja Badje: welke soda is het beste bij het weken van een ontsteking
- Teunie Luijk: alles wat je wilt weten over Teunie Luijk
- Eten uit de Natuur: Wilde Kastanjes eten, kan dat?